FYSIOTHERAPIE NA CORONAVIRUS (COVID-19)

Een besmetting met het coronavirus (COVID-19) kan een flinke impact hebben op uw gezondheid. Wanneer u genezen bent verklaard, betekent dat nog niet dat u bent hersteld. Door eventuele opname en door tijdelijke/langdurige inactiviteit kunt u last hebben van kracht verlies, conditievermindering, psychische-, cognitieve- en leefstijl klachten.
Vanaf vandaag kunt u bij ons terecht voor de begeleiding van uw herstel.  Annemijn Pistor heeft via het Chronisch Zorgnet de online cursus gevolgd voor revalidatie na het coronavirus. 

Naast de online cursus zal Annemijn de komende tijd webinars volgen om zo goed mogelijk up-to-date te blijven omtrent het behandelen van patiënten na besmetting van het coronavirus. Naast fysiotherapeute is zij claudicatiotherapeute, leefstijlcoach en begeleidt zij mensen met longklachten zoals COPD, Astma en longkanker. Een deel van deze kennis en skills zijn toepasbaar bij het revalideren van patiënten die besmet zijn geweest met het coronavirus.

Annemijn Pistor Pijnenburg en Roder

Annemijn Pistor

 

DOELGROEP
Mensen die na genezing van het coronavirus nog lichamelijke, psychische en/of cognitieve klachten ondervinden die (multidisciplinaire) hulp nodig hebben om te revalideren. Het maakt niet uit of je thuis in quarantaine hebt gezeten,  opgenomen bent geweest in het ziekenhuis en/of daarna nog in een revalidatie centrum bent geweest.

 

THERAPIE
Er wordt geadviseerd om binnen één week na ziekenhuis opname te starten met fysiotherapie. De fysiotherapeutische behandeling zal gericht zijn op het optimaliseren van de longfunctie en de fysieke en mentale gesteldheid.  Optimaliseren van de longfunctie door het verminderen van ervaren van benauwdheid , verbeteren adem- en hoesttechniek of het trainen van de ademhalingspieren. Fysiek behandelen is gericht op het verbeteren van kracht en conditie, het vergroten van de mobiliteit zoals lopen, traplopen of dagelijkse activiteiten en het aanleren en hanteren van de gezonde norm van bewegen. Daarnaast kan de fysiotherapeut ook psychosomatisch ondersteunen en indien nodig doorverwijzen naar een psycholoog (via de huisarts).  De duur van de behandeling is per persoon verschillend en afhankelijk van de ernst en mate waarin iemand ziek is geweest. Indien u opgenomen bent geweest op de IC zal het revalidatietraject zeker een paar maanden tot langer dan een half jaar in beslag nemen.

 

MULTIDISCIPLINAIRE BEHANDELING
Indien u naast fysiotherapie hulp nodig heeft van andere disciplines zoals een diëtist, logopedist, psycholoog of ergotherapeut, dan helpen wij u graag de geschikte hulpverlener te vinden.

 

VERWIJZING EN VERGOEDING
U kunt zonder verwijzing bij ons terecht. Uw huisarts wordt op de hoogte gebracht van uw aanmelding en van onze bevindingen.
Momenteel is er nog geen aparte regeling omtrent vergoedingen voor corona patiënten (anders dan de gewone fysiotherapeutische vergoedingen). Het Chronisch Zorgnet zoekt actief contact met zorgverzekeraars om hier verandering in de brengen.

Wanneer u via  directe toegankelijkheid fysiotherapie (DTF) komt of met een verwijzing van de huisarts, worden de behandelingen vanuit de aanvullende verzekering vergoed.
Indien u een ziekenhuisopname heeft gehad, is een verwijzing van een medisch specialist of revalidatie arts noodzakelijk om in aanmerking te komen voor een chronische indicatie. Deze vergoeding wisselt per zorgverzekeraar. Wij kunnen u hier over informeren.
Indien u een verwijzing heeft van de longarts met medische diagnose kan de behandeling vergoed worden. Dit is echter afhankelijk van de diagnose en vorm van longklachten en de zorgverzekering.

 

VORM VAN THERAPIE
Op het moment dat u bent genezen van het coronavirus (24 uur klachten vrij) en u positief getest bent middels de PCR-test, kunt u face-to-face fysiotherapie krijgen. Indien dit niet het geval is, kunt u telefonisch of middels een videoconsult behandeld worden. De face-to-face behandelingen zullen volgens de maatregelen van het RIVM plaatsvinden.

Klik hier om in contact te komen met ons.