Verhelpt en voorkomt lichamelijke klachten

U staat er vast niet altijd bij stil: spieren zijn niet alleen belangrijk bij bewegen maar hebben ook invloed op de bloedsomloop, het lymfestelsel en zelfs de lichaamstemperatuur. Werken de spieren niet goed dan kan dat dus verschillende klachten veroorzaken. Ondersteunt u deze spieren op de juiste manier met tape dan stimuleert dat genezing en het zelfherstellend vermogen van uw lichaam.

 

WAT IS MEDICAL TAPING?
Als u wel eens een sportblessure heeft opgelopen dan kent u het misschien al. Maar ook als u niet sport heeft u er bij uw fysiotherapeut misschien al eens kennis mee gemaakt. Medical Taping wordt namelijk steeds vaker gebruikt bij de behandeling van verschillende lichamelijke klachten.

De ontdekker van medical tape zoals we dat nu kennen was de beroemde Japanner en chiropractor Kenzo Kase eind jaren 70. Kenzo combineerde traditionele Westerse medische technieken met holistische filosofie. Hij ging ervan uit dat beweging, spieractiviteit en het zelfgenezend vermogen van het lichaam essentieel zijn bij de genezing van lichamelijke klachten.

Omdat er in die tijd alleen stugge tape gebruikt werd ging hij op zoek naar een soepeler tape wat meer lijkt op de menselijke huid. Daarmee verschoof het accent van taping. Stug tape fixeert en beperkt lichaamsbeweging, soepel tape stimuleert spieren en gewrichten juist.

In de jaren erna ontstonden er steeds nieuwere taping technieken met verschillende namen als meridiaan taping, cross taping en lymf taping.

 

MEDICAL TAPING – HOE WERKT HET?
Bij klachten aan het bewegingsapparaat (botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen) wordt de tape vaak gebruikt om gewrichten te ondersteunen, de spieren te stimuleren of juist te ontspannen.
Medical Tape heeft een liftend effect op de huid. De druk vermindert wat een positief effect heeft op de bloedcirculatie en lymfeafvoer. Dat kan de pijn meteen verlichten.

 

MEDICAL TAPING – WANNEER TE GEBRUIKEN?
Medical taping is heel gevarieerd te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan knie- en rugklachten, overbelastingsklachten als RSI, tennis- of golfarm of bij een gekneusde rib. De tape kan ook gebruikt worden voor houdingcorrectie, pijnvermindering en het verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens.

 

HOE GAAT DE FYSIOTHERAPEUT TE WERK?

  • De huid wordt schoon, droog en vetvrij gemaakt.
  • De tape wordt aan de uiteinden rond geknipt zodat het langer en beter blijft zitten.
  • Vervolgens wordt de tape zonder rek en plooien in de lengte aangebracht.
  • Om het liftende effect te bereiken wordt de huid een klein beetje gerekt maar wordt de tape juist met zo weinig mogelijk rek aangebracht. Het effect is dat je golfjes ziet op de tape. Die golfjes worden ook wel ‘convolutions’ genoemd.
  • Tot slot wrijft de fysio met zijn vingers de tape warm zodat het optimaal hecht.

 

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER MEDICAL TAPING:

Kan ik alles gewoon blijven doen?
Ja, de tape is elastisch en flexibel, ademend en voert vocht af. Je kunt er dus gewoon mee sporten en douchen. Geef de tape nadat het op uw huid is geplakt, een half uur om zich aan te passen aan uw lichaamstemperatuur. Dan zit het op z’n stevigst.

Kan ik ook zelf tapen?
Ja dat kan, maar voor het allerbeste resultaat raden we u aan naar een gespecialiseerde fysiotherapeut te gaan.

Is er verschil tussen al die verschillende kleuren tape?
Nee er is geen verschil.

Hoe lang blijft de tape zitten?
De tape blijft normaal gesproken zo’n 4 tot 6 dagen zitten of zolang het hecht. Daarna kunt u het laten verwijderen of vervangen door uw fysiotherapeut. U kunt de tape ook zelf lostrekken. Doe dat voorzichtig en altijd met de haargroei mee. Eventuele lijmresten kunt u onder de douche met een beetje zeep eenvoudig wegwassen.

Plakt het niet aan mijn kleding?
Nee. TIP: wrijf de tape in met talkpoeder. Het poeder hecht zich aan de randen en blijft niet plakken aan je kleding

Doet het verwijderen van de tape pijn?
Nee hoor, in principe is het verwijderen van tape pijnloos zeker als de tape op een onbehaarde huid is geplakt. Soms gebruikt de fysio een beetje olie, de tape laat dan makkelijker los.

Bent u benieuwd of Medical Taping iets voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op.